خرما یک میوه شگفتانگیز است که با مزه خود و خواص بینظیری که دارد جای محکمی در سفره مردم باز کرده است. این میوه به صورت اختصاصی در مناطق گرمسیر رشد میکند و به طور عمده در جنوب ایران مشاهده میشود. انواع مختلف خرما نظیر خرمای پیارم، بم، رطب، شاهانی، خنیزی و … وجود دارد. آشنایی با خواص هر خرما برای تعیین بهترین نوع خرما در طب سنتی ضروری است. برای این میوه خواص متعددی نظیر کاهش ابتلا به آلزایمر، تقویت باروری و …. ذکر شده است. به علاوه بر خواص خرما برای زن باردار بسیار تاکید شده است و عدهای معتقدند که خرما برای تشکیل قلب جنین ضروری است و در عین حال میتواند به عنوان یک میانوعده مناسب استفاده شود.
همه چیز پیرامون خرما و انواع آن
خرما میوهای است که قدمتی طولانی دارد و در میان قومیتهای مختلف بهخصوص مسلمانان دارای اهمیت برجستهای بوده است. این میوه معمولاً حالت بیضیشکل دارد و باتوجهبه نوع آن در رنگهای زرد، قهوهای، قرمز و سیاه دیده میشود. این میوه دارای یک هسته است که اغلب بافتی نرم دور آن را احاطه کرده است. البته نرم یا سفت بودن این بافت به نوع خرما و رسیده یا نارس بودن آن برمیگردد. این میوه بر روی نخل خرما رشد میکند که یک درخت با برگهای سوزنی و نوکتیز است.
انواع مختلفی از خرما وجود دارد که هر کدام دارای خواص منحصر به فرد خود هستند. بهعنوانمثال برخی از انواع خرما برای تشکیل قلب جنین مفید هستند. در جهان انواع بسیاری از خرما دیده میشود. کشورمان ایران دارای طیف گستردهای از این میوه مفید است و بخش زیادی از آن را به کشورهای دیگر صادر میکند. انواع مختلف خرما شامل خرمای پیارم، خنیزی، شاهانی، استعمران، زاهری، مضافتی، کبکاب، ربی، گنطار، خضراوی، خاصویی، برهی و مرداسنگ هستند. هر یک از این نوع خرماها شرایط کشت و تکثیر خاص خود را دارند و حتی ممکن است برای درمان طیف خاصی از بیماریها استفاده شوند.
امروزه خواص خرما برای مردان به صورت گسترده مورد توجه قرار گرفته است، زیرا این میوه در تقویت قوای جنسی مردان و افزایش تحرک اسپرم نقش برجستهای دارد. بنابراین آشنایی با خواص این خرماها برای تشخیص بهترین نوع خرما برای تشکیل قلب جنین ضروری است.
مراحل رشد درخت خرما
قبل از دانستن اهمیت خرما برای تشکیل قلب جنین باید به مراحل رشد آن بپردازیم. همانطور که ذکر شد میوه خرما انواع مختلفی دارد؛ ولی چند مرحله رشد وجود دارد که در اکثر خرماها دیده میشود. این هفت مرحله از دیدگاه طب سنتی بدینگونه هستند که مرحله اول شکوفه درخت خرما دیده میشود و مرحله طلع نام دارد. مرحله دوم، مرحله غوره سبز ترش است و بلح نام دارد، مرحله سوم این غوره سبزرنگش به سمت زرد متمایل میشود و اصلاحا به آن مرحله رشد خرما خلال میگویند. مرحله چهارم شاهد طعم گرفتن و شیرینشدن غوره زردرنگ هستیم که بسر نام دارد.
مرحله پنجم خرما نارس است و قسب نام دارد، مرحله ششم خرما رسیده و طعم شیرین دارد و رطب نام دارد و مرحله آخر خرما خشک شده است که تمر نام دارد. لازم به ذکر است که خواص خرما خشک کمتر از سایر خرماها نیست.
طبع خرما و بهترین نوع آن در طب سنتی
برای دانستن بهترین نوع خرما برای تشکیل قلب جنین باید با طبع خرما نیز آشنا شوید. ولی قبل از آن که به سراغ طبع خرما برویم باید با مفهوم طبع آشنا شویم. هر فردی بسته که شرایط ارثی، محیطی، جغرافیایی و ژنتیکی دارای یک طبع خاص است. این طبع ممکن است سرد یا گرم باشد. شناسایی طبع بدن برای هر فرد ضروری است، زیرا باید مواد غذایی متناسب با طبع خود را مصرف کند. بهعنوانمثال افرادی که طبع گرم دارند باید مواد غذایی مصرف کنند که مناسب برای افراد با طبع گرم است.
در مورد طبع سرد نیز این قضیه صادق است. طبع خرما به مرحله رشد آن بستگی دارد. مثلاً خرمای خشک که تا مرحله آخر رشد کرده است و اصلاحا تمر نام دارد طبع گرم و خشک و رطب که رسیده است طبع گرم و تر دارد. این در حالی است که میوه نارس خرما (کنگ یا خارک) طبع سرد و تر دارد. شاید برای شما جالب باشد که امروزه مصرف خرمای رسیده نسبت به خرمای نارس توصیه میگردد.
بهترین نوع خرما در طب سنتی خرمای رطب است. این خرما رسیده و شیرین است و طبع گرمی دارد. البته مصرف این خرما به افراد دارای اضافهوزن چندان توصیه نمیگردد. پس برای انتخاب نوع خرما برای تشکیل قلب جنین باید به طبع خرما و طبع و شرایط بدنی خود توجه کنید.
خواص مصرف خرما در دوران بارداری
ازآنجاییکه خرما غنی از ویتامینها و مواد معدنی است مصرف آن بهعنوان میانوعدهای مغذی به مادران باردار توصیه میشود. همچنین قند خرما طبیعی بوده و باعث ابتلا به دیابت بارداری نخواهد شد. بهطورکلی میتوان گفت که مصرف خرما در دوران بارداری با بهبود عملکرد سیستم عصبی مادر به رشد جنین کمک خواهد کرد و در نتیجه خرما برای تشکیل قلب جنین مفید خواهد بود. از مهمترین و شاخصترین خواص خرما برای زنان باردار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کنترل فشارخون
- انرژیزایی برای تأمین انرژی لازم دوران بارداری
- پیشگیری و درمان کمخونی با تأمین آهن موردنیاز
- کاهش کلسترول و در نتیجه حفظ وزن متعادل در دوران بارداری
- جلوگیری از ایجاد نواقص مادرزادی به دلیل داشتن فولات یا اسیدفولیک
- بهبود رشد اسکلتی و استخوانی جنین به دلیل داشتن پروتئین و ویتامین K
- بهبود عملکرد قلب، دستگاه گوارش و کلیهها در مادران باردار به دلیل داشتن پتاسیم
- بهبود شرایط بدنی (کیسه آب سالمتر و انقباض رحم) و در نتیجه تسهیل فرایند زایمان
خواص شگفتانگیز خرما برای تشکیل قلب جنین
برای آگاهی از خواص بسیار خرما برای تشکیل قلب جنین ابتدا بهتر است بدانیم که تأثیر تغذیه مادر در داشتن جنینی با قلب سالم چگونه است. جنین از همان ابتدا نیازمند یک سیستم خونرسانی قوی به سلولها است. قلب یکی از اولین اندامهایی است که در سیر تکامل جنین تشکیل میشود. مادهٔ غذایی خاصی وجود ندارد که بهصورت اختصاصی برای تشکیل قلب جنین مؤثر باشد؛ ولی متخصصان میگویند که مصرف مواد غذایی دارای روی (حبوبات، سبزیجات و گوشت)، فولیکاسید (موز و آجیل) و پروتئین (شیر، گوشت، تخممرغ) به تشکیل قلب جنین کمک خواهد کرد.
در این میان، به نظر میرسد که مصرف خرما برای تشکیل قلب جنین مفید است. خرما به دلیل داشتن مواد مغذی فراوان، مثل کلسیم، پتاسیم، انواع ویتامینها، آهن، پروتئین و…در دوران بارداری در سلامت مادر و جنین نقش مهمی ایفا میکند و بااینحال باید به این نکته توجه داشته باشید که قبل از مصرف با پزشک متخصص خود مشورت کنید و از مصرف بیش از حد آن بپرهیزید.
مصرف خرما در سهماهه نخست بارداری در رفع مشکلات گوارشی مادر، بهویژه یبوست بسیار مؤثر است. بااینحال افراد مبتلا به دیابت یا عفونت استرپتوکوک گروه B باید بااحتیاط بیشتری این ماده مغذی را استفاده کنند. ازآنجاییکه تشکیل قلب جنین در هفتههای نخست بارداری آغاز میشود و ضربان قلب جنین از 9 هفتگی قابلتشخیص است، مصرف خرما برای تشکیل قلب جنین در سهماهه اول بارداری مؤثر خواهد بود.
شما میتوانید مصرف خرما را درصورتیکه مشکل خاصی در سهماهه دوم بارداری ندارید، ادامه دهید تا به رشد جنین کمک کنید. در سهماهه پایانی نیز بهویژه هفتههای نزدیک به زایمان از خرما (روزی 6 عدد) بهعنوان ملین و تسهیل شرایط زایمان استفاده کنید. توجه کنید که مشورت با پزشک برای مصرف خرما در تمامی مراحل بارداری ضروری است.
خواص خرما برای نوزادان
مصرف خرما برای تشکیل قلب جنین و سایر خواص آن فقط محدود به دوران بارداری نیست و باید در رژیم غذایی کودک نیز گنجانده شود. نوزادان پس از ۶ ماهگی به تدریج میتوانند (در صورت نداشتن حساسیت) این ماده خوراکی را مصرف کنند. ازآنجاییکه خرما سرشار از مواد مغذی است برای رشد ذهنی و جسمی نوزادان و کودکان مفید است. پتاسیم برای رشد مغز و کلسیم برای رشد استخوان نوزاد و کودک مناسب است. خرما حاوی انواع ویتامینها، فیبر، کلسیم، فسفر، آهن، پروتئین، فروکتوز و دکستروز است که برای کودک درحالرشد لازم و ضروری است.
کلام پایانی
خرما میانوعدهای محبوب برای مصرف در تمامی فصول است. مواد معدنی و ویتامینهای فراوان آن سبب شده است که مصرف خرما به زنان باردار نیز توصیه شود. تأثیر خرما برای تشکیل قلب جنین نیز مورد بررسی قرار گرفته است و ازآنجاییکه این ماده خوراکی دارای انواعی از ویتامینها، آهن، پتاسیم، منیزیم و… است میتواند برای رشد اسکلتی و اندامها جنین بهویژه قلب مفید باشد. علاوه بر این، خرما میتواند به تقویت سیستم عصبی مادر در دوران بارداری کمک کند و مشکلات گوارشی او را بهبود ببخشد. کمخونی بهعنوان یک مشکل رایج در زنان نیز میتواند با مصرف خرما بهبود یابد.
البته زنان باردار باید مصرف هر ماده غذایی در دوران بارداری را بااحتیاط بیشتری در پیش بگیرند و خرما نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ بنابراین، فواید بسیار مصرف خرما برای تشکیل قلب جنین نباید باعث شود تا افراد بهصورت بیرویه از آن استفاده کنند و زنان باردار بهویژه افراد مبتلا به دیابت باید با پزشک خود مشورت کنند.
خرمای کبکاب عالیه
چقدر خرما تنوع داره 😐