آشنایی با بهترین نوع خرما در طب سنتی و خواص آن

بازدید: 310 بازدید

یکی از راه‌های نجات انسان از بیماری‌های مختلف، شناخت طبیعت و خواص میوه و گیاهان است. خرما یک میوه خوراکی است که به‌خاطر فواید کم‌نظیرش طرفداران بی‌شماری دارد. این میوه هسته‌ای سخت و پوستی نازک و طعم شیرینی دارد که به‌عنوان طلای سیاه هم شناخته می‌شود. خرما مملو از فیبر است که برای بدن بسیار مفید و ضروری است. امروزه خواص سبب شده است تا بهترین جایگزین برای قند و شکر به همراه چای باشد. انواع خرما در ایران کشت داده می‌شود، به همین علت افراد زیادی به دنبال دانستن بهترین نوع خرما در طب سنتی هستند.

آشنایی با بهترین نوع خرما در طب سنتی و خواص آن

انواع مختلفی از خرما مانند خرمای پیارم، خارک، مجول، زاهدی، بم، زرد، شاهانی و…. وجود دارد. لازم به ذکر است که مصرف زیاد خرما آسیب‌هایی همچون آسیب به طحال، کبد، افزایش فشارخون، پوسیدگی دندان‌ها و جوش در دهان می‌شود؛ همچنین خرما برای افرادی که دارای تری گلیسیرید بالا هستند مضر بوده است. خرما مانند معجزه برای بسیاری از بیماری‌ها عمل می‌کند به همین علت دانستن بهترین نوع خرما در طب سنتی خالی‌ازلطف نخواهد بود.

با انواع خرما آشنا شوید

طبق تحقیقات کارشناسان تغذیه خرما یکی از بهترین و پرمصرف‌ترین مواد غذایی است. این میوه از دوران باستان در رژیم غذایی انسان قرار داشته است و یکی از قدیمی‌ترین میوه‌های کشت‌شده توسط بشر بوده است. قبل از دانستن بهترین نوع خرما در طب سنتی باید با انواع خرما آشنا شوید؛ زیرا این میوه پرخاصیت دارای انواع مختلفی است که هرکدام خصوصیات مخصوص خود را دارند. انواع خرما را می‌توان بر اساس ظاهر، طعم، رنگ، نحو کاشت آن‌ها را از یکدیگر متفاوت کرد. ارتفاع درختان خرما گاهی به ۲۲ متر هم می‌رسد.

خرما طبع گرم و خشکی دارد؛ بر شاخه‌های درخت نخل به‌صورت خوشه‌ای رشد می‌کند و در مناطق گرمسیر کشت می‌شود؛ در شهرهای جنوب ایران مانند بوشهر و اهواز تنوع بسیار زیادی از خرما روبه‌رو هستیم. ایران به دلیل داشتن خرمای مرغوب، هرساله مقدار زیادی خرما را به کشورهای دیگر صادر می‌کند و رتبه دوم تولید خرما در جهان را دارد. این میوه انواع مختلفی دارد که باعث پدیدآمدن خواص گوناگونی در آن می‌شود.

در حال حاضر بیشتر از ۴۰۰ نوع خرما در جهان کشت می‌شود که ۷۰ الی ۸۰ گونه آن در ایران کشت می‌شود؛ بنابراین برای دانستن بهترین نوع خرما در طب سنتی باید با خواص هر نوع خرما آشنا شویم و باتوجه‌به شرایط بدنی خود از نوع خاصی خرما استفاده کنیم. از میان خواص مختلف، خرما به داشتن آهن معروف است، اما نمی‌توان گفت که کدام خرما آهن بیشتری دارد. چند نمونه از مهم‌ترین انواع خرما به شرح زیر است:

خرمای پیارم، از بهترین نوع خرما در طب سنتی

خرمای پیارم، از بهترین نوع خرما در طب سنتی

دانه‌های خرما پیارم به‌صورت گوشتی و درشت است و به همین دلیل ماندگاری بسیار بالایی دارد. این خرما، پوست‌نازکی دارد به رنگ قهوه‌ای تیره دارد و ضخامت کم آن سبب می‌شود تا با گوشت خرما کاملاً ادغام شده باشد. قند موجود در خرمای پیارم از نوع فروکتوز و به همین دلیل برای افرادی که مبتلا به دیابت هستند نیز قابل‌استفاده است و همچنین خطری برای سلامت‌ دندان‌ها ندارد.

وجود انواع مختلفی از ویتامین‌ها از جمله گروه B این نوع از خرما را به یکی از بهترین نوع خرما در طب سنتی تبدیل کرده است که پیشگیری از سرطان، جلوگیری از فشارخون بالا، تقویت اعصاب، پیشگیری از پوکی‌استخوان، جلوگیری از کم‌خونی، بهبود بینایی و تقویت قوای جنسی مردان از مهم‌ترین خواص خرمای پیارم به شمار می‌روند.

خرمای کبکاب

خرمای کبکاب یکی از پرخاصیت‌ترین خرماها به‌حساب می‌آید که برای تأمین انرژی در طول روز بسیار مفید است. ورزشکاران به‌خاطر فعالیت‌های سخت بدنی نباید از خوردن خرما غافل شوند. این نوع از خرما به‌صورت تر و مرطوب (به دلیل داشتن شیره فراوان) به فروش می‌رسد و پوست نسبتاً ضخیمی دارد. خرمای کبکاب به دلیل داشتن آهن، منیزیم، کلسیم، آنتی‌اکسیدان، فیبر و انواع ویتامین (C، B1، B2 و A) از بهترین نوع خرما در طب سنتی به شمار می‌رود.

از فواید مصرف این نوع خرما می‌توان به انرژی‌زایی، کاهش وزن، کاهش فشارخون، درمان بیماری کم‌خونی، رفع مشکلات قلبی و عروقی، جلوگیری از پوکی‌استخوان، پیشگیری و درمان برخی از سرطان‌ها، رفع یبوست، درمان سرماخوردگی، تقویت بینایی و… اشاره کرد. همچنین، مصرف منظم خرمای کبکاب خطر ابتلا به بیماری‌های نورودنژراتیک را در بدن کاهش می‌دهد و سبب بهبود عملکرد شناختی در افراد سالمند می‌شود.

خرمای سیاه، از شگفت‌انگیزترین و بهترین نوع خرما در طب سنتی

رنگ این خرما نسبت به دیگر خرماها تیره‌تر است و هستهٔ بزرگ‌تری دارد. خرمای سیاه غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها و انواعی از ویتامین‌ها است و به همین دلیل یکی از بهترین نوع خرما در طب سنتی است و خواص شگفت‌انگیزی برای سلامت بدن دارد. مصرف این خرما با افزایش میزان ویتامین C و آنتی‌اکسیدان‌های مفید برای بدن باعث کاهش کلسترول، کاهش قند خون، بهبود سلامت استخوان، افزایش ضریب هوشی، پیشگیری و بهبود انواع آلرژی، هضم آسان‌تر غذا، بهبود عملکرد قلب و پیشگیری و درمان انواع سرطان می‌شود.

خرمای رطب

خرمای رطب

در ابتدا باید به این نکته بپردازیم که خرما با رطب تفاوت‌های زیادی دارد. خرما و رطب از یک درخت (نخل) برداشت می‌شوند و از یک خانواده هستند. مرحله قبل از رسیدن خرما را رطب می‌گویند. رطب که یکی از بهترین نوع خرما در طب سنتی به شمار می‌رود، بافت نرم‌تری نسبت به خرما دارد و دارای میزان آب کمتری است و قند موجود در رطب، کمتر از میوه رسیده خرما است. در کل رطب، به خرمای تازه و نورس که رنگ روشن‌تری نسب به خرما دارد گفته می‌شود. طبع رطب گرم و تر ولی طبع خرما گرم و خشک است.

در مقابل، خرما به دلیل اینکه مدت‌زمان طولانی‌تری روی درخت باقی می‌مانند و مراحل رشد خود ادامه می‌دهد مواد معدنی بیشتری از رطب دارد؛ به‌عنوان‌مثال کلسیم، آهن، انواع ویتامین‌ها، فیبر، کربوهیدرات و کالری موجود در خرما بیشتر از رطب است. بااین‌حال رطب به‌عنوان بهترین نوع خرما در طب سنتی خواص بسیاری دارد که شامل بهبود عملکرد چشم و رفع مشکلات بینایی، تقویت دندان و استخوان و افزایش انرژی بدن می‌باشد و برای زنان باردار و شیرده مفید است.

خرمای زاهدی، پرطرفدار و بهترین نوع خرما در طب سنتی

این خرما بیضی‌شکل و خشک است و رنگی متمایل به زرد و طعم فوق‌العاده‌ای دارد. خرمای زاهدی (برنی یا قصب) به دلیل قیمت نسبتاً پایین و خواص بالایی که دارد، محبوبیت زیادی هم در ایران و هم در کشورهای اروپایی پیدا کرده است. یکی از مصارف عمدهٔ این خرما تولید الکل، سرکه و لواشک است. از خواص اصلی خرمای برنی به‌عنوان بهترین نوع خرما در طب سنتی، تقویت قدرت باروری در مردان و افزایش منی است که از خواص خرما برای مردان به شمار می‌رود. از دیگر خواص این خرما می‌توان به پیشگیری از سرطان، سلامت پوست و مو، استحکام استخوان‌ها، کم‌خونی، انرژی‌زایی و… اشاره کرد.

خرمای زرد

خرمای زرد

این خرما به رنگ قهوه‌ای روشن است و بافت بسیار نرمی دارد. پوست این خرما نازک بوده است که به‌راحتی از گوشت جدا می‌شود. خرمای زرد دارای ارزش غذایی بسیار بالایی است؛ به‌گونه‌ای که می‌توانید به‌عنوان یک میان‌وعده مغذی از آن استفاده کنید. این خرما دارای فسفر، پتاسیم، انواع ویتامین‌ها (E,C,B,A) است و یکی از بهترین نوع خرما در طب سنتی به شمار می‌رود که برای مشکلات عصبی، کم‌خونی، درمان عفونت بدن و سرماخوردگی، رفع مشکل سنگ مثانه، رفع مشکلات گوارشی و یبوست و رفع مشکلات سردمزاجی جنسی بسیار مناسب است.

خرمای مجول، از مرغوب‌ترین و بهترین نوع خرما در طب سنتی

مجول یک نوع خرما است که دارای اندازهٔ بزرگ با رنگی تیره و کیفیتی بالاست و طعم بسیار دل‌پذیری دارد. مجول مواد مغذی بسیاری دارد که باعث می‌شود خواصی مانند کمک به هاضمه، پیشگیری از پوکی‌استخوان، کمک به عملکرد قلب و پیشگیری از آلزایمر را داشته باشد.

خرمای بم

این خرما که یکی از بهترین نوع خرما در طب سنتی محسوب می‌شود، دارای بافت بسیار نرم و لطیفی است. پوست این میوه سیاه و براق و بسیار نازک است؛ طوری که به‌راحتی از گوشت خرما جدا می‌شود. خرمای بم دارای مقدار زیادی مواد معدنی و پتاسیم است. خواص خرمای بم شامل انرژی‌زایی بالا، درمان اسهال و کاهش التهاب می‌شود.

خرمای خارک، از مقوی‌ترین و بهترین نوع خرما در طب سنتی

خارک به میوهٔ نارس درخت خرما می‌گویند. خرمای خارک بسته به نوع درخت دارای رنگ، شکل و حتی مزهٔ متفاوتی است. خرمای نارس هم مانند خرمای رسیده دارای مواد معدنی، پروتئین و ویتامین‌های بسیاری است؛ با این تفاوت که خرمای نارس فیبر بیشتر و کالری (قند) کمتری دارد و برای افرادی که قند خون دارند بسیار مناسب است. میوه خارک که یکی از بهترین نوع خرما در طب سنتی است که از بهترین خواص خرما خارک می‌توان به درمان یبوست، تنظیم عملکرد دستگاه گوارش، بهبود کم‌خونی، کنترل دیابت و کمک به کاهش وزن اشاره کرد.

خرمای خارک، از مقوی‌ترین و بهترین نوع خرما در طب سنتی

خرمای خشک

خرما را ازلحاظ رطوبت به چهار دسته طبقه‌بندی می‌کنند؛ رطب، خرمای خشک، خرمای نرم و خرمای نیمه‌خشک. خرمایی که میزان آب موجود در آن زیر ۱۸ درصد باشد را خرمای خشک می‌نامند که از بهترین نوع خرما در طب سنتی به شمار می‌رود. بنابر عقیده کارشناسان تغذیه، ارزش مواد مغذی درون خرمای خشک و خرمای تازه تقریباً برابر است؛ بنابراین می‌توان گفت ارزش و خواص خرما خشک و تازه مشابه به هم است.

باتوجه‌به این‌که کالری موجود در خرمای خشک بیشتر است و میزان انرژی‌زایی بالاتری دارد، افرادی که قصد کاهش وزن را دارند می‌توانند در برنامه غذایی خود از خرما خشک استفاده کنند. این میوهٔ پرطرف‌دار منبع عظیمی از انواع ویتامین‌ها A,B,C و عناصر فلور، پتاسیم، روی، آهن، منگنز و سرشار از کربوهیدرات و پروتئین است.

خواص شگفت‌انگیز خرما

انتخاب بهترین نوع خرما در طب سنتی بسیار دشوار خواهد؛ چراکه هرکدام از انواع خرما برای بدن بسیار مفید هستند و جهت درمان و جلوگیری از بیماری مؤثر خواهند بود. بااین‌وجود که بسیاری از خواص و مزایای خرماها به‌صورت مشترک است؛ ولی درهرصورت میزان این خواص بسته به نوع خرما و محل برداشت ممکن است کمی متفاوت باشند.

از اصلی‌ترین خواص خرما می‌توان به پیشگیری از سرماخوردگی، تنظیم قند خون، افزایش قدرت بینایی، درمان هموروئید، کاهش کلسترول و تری گلیسیرید، کاهش فشارخون، کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی و عروقی، درمان سردرد و میگرن، تقویت عضلات ورزشکاران و بدن‌سازان، درمان کم‌خونی، قویت عملکرد مغز و درمان حساسیت‌های فصلی اشاره کرد. همچنین مصرف خرما در دوران بارداری و شیردهی به مادران توصیه می‌شود. حتی می‌توان گفت که خرما برای تشکیل قلب جنین نیز مفید است.

خواص شگفت‌انگیز خرما

کلام پایانی

خرما محصولی پرطرفدار است که دانستن بهترین نوع خرما در طب سنتی به بهره‌مندی بهتر از خواص آن کمک می‌کند. این محصول در شهرهای مختلف کشور ما به‌صورت گسترده کشت داده می‌شود. انواع مختلفی از خرما وجود دارد که در فصول مختلف کاشته می‌شوند و خواص مختلفی دارند. وجود طیف مختلفی از خرما با طعم‌ها و ویژگی‌های مختلف سبب می‌شود تا به میان‌وعده‌ای مغذی برای انواع سلیقه‌ها تبدیل شود.

خرمای پیارم، خارک، مجول، زاهدی، بم، زرد، خشک، سیاه، کبکاب از بهترین نوع خرما در طب سنتی محسوب می‌شوند که هرکدام خواص بسیاری برای بهبود عملکرد بدن و پیشگیری و درمان بیماری‌ها دارند. خرما هنگامی که با گردو مصرف شود، خواص بیشتری نیز خواهد داشت و برای جلوگیری از سردرد، رفع کم‌آبی، جذب بیشتر و بهتر فسفر، کمک به درمان کم‌خونی، رفع یبوست، مقابله بااحساس خستگی، جلوگیری از بیماری قلبی و عروقی، مقابله با آلزایمر، سلامت مو و ناخن و… مفید خواهد بود.

دسته بندی دسته‌بندی نشده
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط

یک پاسخ به “آشنایی با بهترین نوع خرما در طب سنتی و خواص آن”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت